Cheltenham festival voorbeschouwing dag 1

Het jaarlijkse hoogtepunt in het National Hunt seizoen wacht op ons in de vorm van het Cheltenham Festival. Vier dagen lang zien wij het beste wat de sport te bieden heeft in de Champions League van horden en heggen. Hierbij een uitstekende voorbeschouwing voor dag 1 verzorgd door Nelson Longshot i.s.m. Runnerz . De MalleMolen is open om 13:30 uur en zend de races uit op HD grootbeeld.


Race 1 Sky Bet Supreme Novices' Hurdle Groep 1 horden

De vierdaagse opent traditiegetrouw met de Groep 1 Supreme Novice’s Hurdle over 3200 meter. In deze race valt de voorkeur voor de Iers getrainde paarden en ga ik tegen de favoriet in. De grijze Asterion Forlonge (3) wordt getraind door de Willie Mullins en die heeft vier van de laatste tien edities, inclusief vorig jaar, gewonnen. Het paard heeft zijn laatste race op Groep 1 niveau gedomineerd en krijgt hier de voorkeur. Abacadabras (1) wordt ook in Ierland getraind en ook hij heeft zijn laatste race op Groep 1 niveau gewonnen. Daarvoor was hij tweede achter de onverslaanbare geachte Envoi Allen, die later in de week in actie komt. Dit is zelfs aan 5/1 een prachtige winnend plaats weddenschap. Nicky Henderson heeft drie ijzers in het vuur en ondanks dat Shishkin (13) de favoriet is zie ik hem niet winnen. Hij heeft nog niet op Groep 1 niveau gewonnen en Cheltenham is nieuw voor hem. Trainings genoot Allart (2) is voor mij veel interessanter aan 16/1. De manier waarop hij zijn laatste race won was indrukwekkend en aan deze cote is het een ideale winnend plaats weddenschap. Ook Chantry House (6) is een Henderson pupil en heeft al op deze baan gewonnen. Hij is de Dark Horse van de race aan 7/1 en hoort op alle trio tickets thuis.


Plaats 1. Asterion Forlonge Plaats 2. Abacadabras Plaats 3. Shiskin & Allart Plaats 4. Chantry House


Race 2 Racing Post Arkle Challenge Trophy Novices' Chase Groep 1 heggen

Notebook (7) is het te kloppen paard en de terechte favoriet met vier overwinningen op rij waarvan twee op Groep 1 niveau. Hier tegenover zet ik een winnend plaats weddenschap in de vorm van Global Citizen (6). Zijn laatste zege was erg sterk en zijn belangrijkste wapenfeit is is dat hij van kop af zijn race kan domineren. Dat is zeker op Cheltenham een belangrijk wapenfeit en deze eigenschap heeft op mij veel indruk gemaakt. De vorm van de favoriet is ijzersterk en Cash Back (3) was in zijn laatste race tweede achter Notebook en dus is hij in deze race een serieuze kandidaat voor de winst. Hij had, tegen Notebook, in hun laatste ontmoeting lang de leiding en er zat op de finish slecht een halve lengte tussen de twee. Het race verloop maakt voor hem dus weinig uit. Van de overige kandidaten maakt Fakir D’oudairies (5)de meeste aanspraak op een klassering met de meeste prestaties tegen Notebook en Cash Back in Ierland. Hij heeft bovendien al een Groep 2 op deze baan gewonnen wat een voordeel is ten opzichte van de concurrentie.


Plaats 1. Notebook Plaats 2. Global Citizen Plaats 3. Cash Back Plaats 4. Fakir D’oudairies


Race 3 Ultima Handicap Chase Groep 3 Heggen

De eerste van vele moeilijke Handicaps in de komende dagen. Kan favoriet Vinndication (1) topgewicht overkomen om dit te winnen? Dat is de vraag van de race met zijn laatste race een sterk houvast. Op Ascot werd er sterk gewonnen en sindsdien is dit het hoofddoel van het seizoen geweest. Aan de andere kant van de gewichten staat The Conditional (17) die maar liefst 9 kilogram minder draagt dan Vinndication. Hij heeft al een race over deze baan en afstand gewonnen in oktober vorig jaar en kent dus het parcours. Zijn enerlaatste race op Newbury was tegen de top van Engeland in een Groep 3 en met die prestatie in de benen is hij een serieuze kandidaat voor de winst. Vinndication heeft slechts een vijfde plaats op deze baan genoteerd in een enkele start. Mulcahys Hill (11) heeft hier vorig jaar oktober al gewonnen over dezelfde afstand en het vizier is sindsdien op deze race gericht. Een recente operatie aan de luchtwegen heeft een duidelijke verbetering in zijn prestaties laten zien. Hij heeft 50 dagen de tijd gehad om in topconditie aan de start te komen en daar ga ik ook van uit. Elwood (18) loopt steeds verdienstelijke races over vergelijkbare afstand en hoort hier met een gunstig laag gewicht op alle trio en kwartet tickets thuis. De recente regenval is duidelijk in zijn voordeel. Kildisart (6) wordt al sinds vorig jaar op deze race voorbereidt en heeft hier bovendien al gewonnen. Zijn vierde plaats tijdens het Festival van vorig jaar was in een veel sterkere race en die vorm maakt hem een serieuze kandidaat voor de winst.


Plaats 1. Vinndication Plaats 2. The Conditional Plaats 3. Kildisart & Mulcahys Hill Plaats 4. Elwood


Race 4 UB Champion Hurdle Groep 1 horden

Het hoofdnummer van de dag is de Champion Hurdle en met afwezigheid van Buveur D’Air is het een open aangelegenheid. De trends wijzen aan dat wij op zoek moeten naar een paard die zijn voorbereiding heeft gewonnen met 30 van de laatste 36 winnaars victorieus in hun laatste prestatie. Cilaos Emery (3)krijgt hier de voorkeur met trainer Mullins verantwoordelijk voor vier van de laatste negen winnaars. Zijn recente vorm is ijzersterk en aan 5/1 een zeer interessante weddenschap. Pentland Hills (12) is een van de vier Henderson pupillen en was vorig jaar de revelatie rond deze tijd. Hij is gebaat bij een hoog tempo in de race en dat zal hij zeker krijgen. Trainingsgenoot Epatante (17) krijgt een handige 3,5 kilogram merrie ontheffing in deze race en in combinatie met haar recente vorm maakt dat haar de terechte favoriet. Het enige vraagteken is haar vorm over deze baan met slechts een negende plaats als favoriet. Coeur Sublime (4) kan iedereen verrassen na zijn operatie aan de luchtwegen. Hij was vorig jaar tweede tijdens het Festival in een andere race en ondanks zijn recente derde plaats moet hij hier na zijn operatie goede kans op de winst maken.


Plaats 1. Cilaos Emery Plaats 2. Pentland Hills Plaats 3. Epatante Plaats 4. Coeur Sublime


Race 5 Close brothers Mares' Hurdle Groep 1 horden

Benie Des Dieux (1) is de banker van de dag en voor velen de banker van dit Festival. Zij won deze race twee jaar geleden en ging vorig jaar ongelukkig onderuit tijdens de laatste hindernis, in gewonnen positie. Trainer Willie Mullins won deze race maar liefts achtmaal in de afgelopen tien jaar en dus is Benie de terechte favoriet. De tegenstand is serieus met Honeysuckle (6) die inmiddels zeven races op rij heeft gewonnen. Zij wint haar races steeds met autoriteit en dus wordt het duel zeer boeiend! Roksana (9) was de gelukkige winnaar van deze race vorig jaar na de val van Benie tijdens de laatste hindernis. Zij is sindsdien weer naar deze race toegewerkt en aan 8/1 is zij een zeer betrouwbare winnend plaats weddenschap. Stormy Ireland (10) komt hier met een geweldige reeks prestaties achter haar naam en kan hier de strijd om de plaatsen beslissen.


Plaats 1. Benie Des Dieux Plaats 2. Honeysuckle Plaats 3. Roksana Plaats 4. Stormy Ireland


Race 6 Northern Trust Company Novices' handicap Chase Listed Heggen

De moeilijkste race van de dag met minieme onderlinge verschillen in kwaliteit en gewichten. Trainer Mick Channon won deze race in 2018 en hij brengt hier Hold The Note (2) aan de start die in zijn laatste start goede tweede was in een Groep 2 op de baan van Warwick. Hij was daar verbeterd ten op zichte van zijn laatste start en met 59 dagen tussenpauze wordt er meer verbetering verwacht. Galvin (10) was vorig jaar zesde in een Groep 1 tijdens het Festival en staat hier veel lichter. Zijn recente tweede plaats in Ierland geeft aan dat hij helemaal klaar voor deze race is. Beakstown (15) komt aan de start met een gunstig gewicht en is de eerste keuze van jockey Harry Skelton. Zijn broer Dan heeft nog een ijzer in het vuur maar met de keuze van Harry zijn de gedachten achter deze deelname duidelijk. Espoir De Guye (3)wordt per start beter en zo won hij zijn laatste race op Ascot met tien lengten voorsprong. Hij is sindsdien op deze race voorbereidt en is de rotsvaste winnend plaats weddenschap in deze editie.


Plaats 1. Hold The Note Plaats 2. Galvin  Plaats 3. Beakstown  Plaats 4. Espoir De Guye


Race 7 national Hunt Cup Amateur Riders' Novices' Chase Groep 2 heggen

Deze slijtageslag over een kleine zes kilometer is geen garantie voor favorieten met slechts drie winnende favorieten sinds 2011. Toch kan men niet om Carefully Selected (2) heen die hier voor de vierde zege op rij gaat. Zijn zeges kwamen ook met veel gemak tot stand en met alle deelnemers op hetzelfde gewicht eist hij terecht de favorieten status. Springfield Fox (13) heeft in zijn laatste vier starts weinig verkeerd gedaan en hij kan goed uit de voeten over lange afstand en zware ondergrond. Die condities gaat hij hier zeker treffen en aan 8/1 is hij een interessante winnend plaats weddenschap. De recente prestaties van Lord Du Mesnil (6) zijn uitmuntend en deze stayer is op koers naar de Grand National in April. Dit wordt een goede indicatie van zijn kansen in die race en over zware ondergrand komt hij het best tot zijn recht. Forza Milan (4) wordt flink ondersteund in de wedmarkt met een geslonken cote van 16/1 naar 7/1 in de dagen voor de race. Hij is een broer van Grand National winnaar One For Arthur en dus zijn lange afstanden hem op het lijf geschreven.


Plaats 1. Carefully Selected Plaats 2. Springfield Fox Plaats 3. Lord Du Mesnil Plaats 4. Forza Milan


Placepot tip van Nelson

Race 1: 1,3 Race 2: 7 Race 3: 1,6,17 Race 4: 3,17 Race 5: 1 Race 6: 2,3,20,15

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Cafe Pub de MalleMolen  tevens maken wij gebruik van cookies