top of page

De Negroni cocktail: De geschiedenis van een florentijnse klassieker

Bijgewerkt op: 9 aug. 2023

Wij schrijven 1919, wanneer dandy, wereldreiziger en Graaf Camillo Negroni, op een van zijn dagelijkse flaneertochten door Florence, trek krijgt in een stevige borrel. Hij vraagt in zijn stamcafe Caroni (Via de’ Tornabuoni) aan de bevriende bartender Fosco Scarselli of hij het spuitwater van zijn ‘Americano’ wil vervangen door gin. Wat was een Americano? We leggen je het even uit; de eerste Italiaanse klassieker die op basis van Vermouth en Campari ontstond was de Milano-Torino. In Milaan was het Gaspare Campari die zijn bittere drank op de markt bracht, terwijl het in Turijn Martini & Rossi waren die hun vermouth produceerde. Deze twee werden vaak gemixt gedronken, vernoemd naar beide steden. Overigens werd deze mix veelal bij de apotheker besteld en uit 2 vaatjes los getapt: café’s waren toen nog nauwelijks bekend in Italië. Zo reisde die cocktail met Italiaanse immigranten mee naar de V.S. waar deze later met sodawater en sinaasappel werd bereid. En ook weer terug naar Italië . Daar werd deze manier van serveren “A Milano-Torino made in the American way” genoemd, kortaf Americano. Meneer Negroni die indruk wilde maken vroeg dus om het sodawater te vervangen door gin. Om de drankjes niet door elkaar te halen voegt Scarselli een stukje sinaasappelschil toe in plaats van de gebruikelijke citroen. Zonder het te beseffen zet de bartender een klassieker op de bar. Tot op de dag van vandaag is het de meest bestelde cocktail op de Florentijnse terrassen. Iedereen die een Aperol spritz tijdens de wintersport bestelt, is schatplichtig aan graaf Negroni. Dit populaire drankje is een verwaterde versie van het origineel.

De Bitters zijn excellent voor de lever, de gin is slecht voor je. Die twee houden elkaar in evenwicht Oson Welles
photo of a glass of negroni cocktail

Het creatie van de cocktail met hun naam legde de familie Negroni bepaald geen windeieren. Onder de naam ‘Antico Negroni 1919’ opende deze dynastie een distilleerderij in Treviso. Deze fabriek maakt tot op heden kant en klare Negronis. Voor wie de cocktail liever zelf maakt, het recept is in 100 jaar onveranderd: meng 20ml Gin met 20ml zoete vermouth en 20ml campari. Voeg een reepje sinaasappelschil toe als garnering. Uiteraard serveren we de Negroni al heel wat jaren in de MalleMolen. Enkel en alleen zoals Camillo Negroni hem in 1919 van barkeeper Fosco geserveerd kreeg. Salute !

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page