top of page

Cocktail: De film die een generatie bartenders inspireerde

De film Cocktail, uitgebracht in 1988, had een diepgaande invloed op de perceptie van het beroep van bartender, en inspireerde een hele generatie om de kunst van het bartending te overwegen. Met in de hoofdrol Tom Cruise als Brian Flanagan, een ambitieuze jongeman die zich in de wereld van bartending waagt, bood de film een opwindende en glamoureuze kijk op een anders ondergewaardeerd beroep.

De Cocktail-Cultuur

Vanaf de openingsscène presenteert Cocktail een betoverende wereld van neonlichten, hippe muziek, en high-energy bartending. De film speelt zich af in de bruisende bars van New York City en de idyllische stranden van Jamaica, en biedt een aantrekkelijk beeld van het bartending leven. De uitstraling van dit leven, compleet met romantiek, feesten en avontuur, sprak tot de verbeelding van velen en plantte het zaad van interesse in de kunst van het bartending.

Het Flair Bartending Fenomeen

Het opvallende aan Cocktail was echter niet alleen de setting, maar vooral de vaardigheden die Tom Cruise’s personage, Flanagan, ten toon spreidde. Flair bartending, waarbij de bartender jongleert, gooit en draait met flessen en shakers, was tot die tijd een vrij onbekend fenomeen. De film bracht flair bartending op het grote scherm en in de huiskamers van miljoenen mensen, waardoor het een iconische stijl werd die veel aspirant bartenders wilden beheersen.

Het Rolmodel Brian Flanagan

Een ander aspect dat bijdroeg aan de inspiratie die de film bood, was het karakter van Brian Flanagan zelf. Ondanks tegenslagen en verkeerde keuzes, bleef Flanagan volharden in zijn dromen. Zijn verhaal, van een jongeman die streeft naar succes, maar worstelt met het echte leven, is universeel. Zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid om zijn doelen te bereiken, ondanks de obstakels die hij tegenkomt, maakte hem een inspirerend rolmodel voor velen.

De Invloed van de Film op de Bartending Industrie

Cocktail heeft de perceptie van bartending als beroep ontegenzeggelijk veranderd. De film maakte het beroep aantrekkelijk voor een breed publiek en hielp de status ervan te verhogen. Daarnaast stimuleerde de film de populariteit van cocktailbars en droeg bij aan een hernieuwde belangstelling voor mixologie, waardoor de vraag naar getalenteerde en creatieve bartenders groeide.

In de jaren na de release van Cocktail zagen bartending scholen een aanzienlijke toename van het aantal studenten, een trend die vaak werd toegeschreven aan de invloed van de film. Het fenomeen flair bartending werd ook populairder, met wedstrijden en evenementen over de hele wereld, en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds beoefend en gewaardeerd.

Alles bij elkaar genomen, heeft Cocktail’s levendige weergave van bartending, gecombineerd met het doorzettingsvermogen van het hoofdpersonage, velen geïnspireerd om de kunst van het bartending te verkennen. De film bracht flair, creativiteit en een gevoel van avontuur in het beroep, waardoor het een aantrekkelijke carrièrekeuze werd voor een hele generatie.

Zin in een cocktail gekregen? In Wijk bij Duurstede is de MalleMolen de plek bij uitstek voor het betere cocktailwerk. http://www.demalle.nl

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page