Het is een vaak terugkerend tafereel: een rustige avond in de MalleMolen, de lichten zijn gedimd, de muziek is zacht, en dan wordt het ingezet – de kenmerkende openingsakkoorden van ‘Creep’ door Radiohead. Al bijna 25 jaar lang roept dit liedje bij veel cafébezoekers krachtige gevoelens op, en het is evenveel tijd sinds de Britse band voor het eerst het muzikale landschap binnenstormde met hun vernieuwende, emotioneel geladen geluid.
Radiohead werd opgericht in 1985 door Thom Yorke, Jonny en Colin Greenwood, Ed O’Brien en Philip Selway. De vijf vrienden uit Abingdon, Oxfordshire, waren nog op school toen ze begonnen met het maken van muziek. Ze brachten hun eerste single ‘Creep’ uit in 1992. Hoewel het nummer in eerste instantie weinig succes had in het Verenigd Koninkrijk, werd het al snel een hit in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld.
‘Creep’ werd opgepikt door alternatieve radiostations en het duurde niet lang voordat het nummer synoniem werd met de introverte, vervreemde gevoelens die veel tieners en twintigers in die tijd ervoeren. Het lied, met zijn teksten die schaamteloos spreken over gevoelens van ontoereikendheid en zelfverachting, raakte een snaar bij luisteraars die zichzelf niet vertegenwoordigd zagen in de popmuziek van die tijd. “But I’m a creep, I’m a weirdo. What the hell am I doing here? I don’t belong here,” zingt Yorke, en voor velen werd dit een uitdrukking van hun eigen gevoelens van vervreemding.
Ook al is ‘Creep’ misschien hun bekendste nummer, Radiohead staat ook bekend om hun vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Van de grungy gitaarrock op hun debuutalbum ‘Pablo Honey’ tot de experimentele elektronische klanken op ‘Kid A’ en ‘Amnesiac’, de band heeft nooit geschuwd om hun geluid te vernieuwen en te veranderen.
In de jaren na ‘Creep’ hebben ze talloze albums uitgebracht die zowel bij critici als bij fans in de smaak vielen. Hoewel ze nooit meer een nummer hebben uitgebracht dat zo commercieel succesvol was als ‘Creep’, heeft de band een onmiskenbaar stempel gedrukt op de muziekindustrie. Radiohead wordt vaak genoemd als een van de meest invloedrijke bands van hun generatie, en hun muziek blijft relevant, zelfs bijna drie decennia na hun debuut.
Na 25 jaar klinkt ‘Creep’ nog altijd krachtig in onze pub. De gevoelens van vervreemding en onzekerheid waar het nummer over spreekt, lijken tijdloos te zijn. En zo, met elke speelbeurt, blijft Radiohead, met hun emotionele eerlijkheid en muzikale inventiviteit, resoneren in de harten en hoofden van luisteraars over de hele wereld.
Comments