top of page

De geschiedenis van de cappuccino

De cappuccino, een heerlijk koffiedrankje dat wereldwijd geliefd is, heeft zijn oorsprong in Italië. Het verhaal van de cappuccino gaat terug tot de 17e eeuw, toen koffie steeds populairder werd in Europa. Hier volgt een beknopte geschiedenis van hoe de cappuccino is ontstaan.

De koffiecultuur bereikte Italië in de vroege 17e eeuw, nadat handelaren het zwarte goud hadden geïntroduceerd vanuit het Ottomaanse Rijk. Koffiehuizen schoten als paddenstoelen uit de grond in steden zoals Venetië en Florence, waar mensen samenkwamen om van deze nieuwe drank te genieten en te socializen.

In die tijd werd koffie vaak op traditionele wijze bereid met behulp van een mokapot, een apparaat dat nog steeds veel wordt gebruikt in Italiaanse huishoudens. De koffie werd geserveerd in kleine kopjes en had een sterke smaak.

De oorsprong van de naam “cappuccino” is te herleiden naar de kleding van de monniken van de Orde van de Kapucijnen, een tak van de Franciscaner orde. Deze monniken droegen bruine gewaden met een kapuchon (cappuccio in het Italiaans), wat lijkt op de kleur en textuur van de koffie met melkschuim.

In het begin werd de cappuccino echter niet bereid zoals we hem vandaag de dag kennen. De traditionele cappuccino bestond uit een gelijke verhouding van espresso, warme melk en melkschuim. Het werd vaak als ontbijtdrank gedronken en er werd geen cacaopoeder of kaneel op gestrooid zoals we dat nu vaak zien.

Het was pas in de vroege 20e eeuw dat de cappuccino de vorm aannam zoals we die tegenwoordig kennen. In die tijd begonnen Italiaanse koffiezetters, bekend als baristi, met het experimenteren met verschillende melkverhoudingen en het toevoegen van cacaopoeder of kaneel bovenop het melkschuim. Dit gaf de cappuccino zijn kenmerkende drielaagse uiterlijk: de sterke espresso aan de onderkant, de warme melk in het midden en het fluweelzachte melkschuim aan de bovenkant.

De cappuccino groeide snel in populariteit en verspreidde zich buiten Italië, eerst naar andere Europese landen en uiteindelijk naar de rest van de wereld. Tegenwoordig is de cappuccino een van de meest bestelde koffiedrankjes in koffiezaken over de hele wereld.

De bereiding en presentatie van de cappuccino zijn door de jaren heen geperfectioneerd. Baristi hebben zich ontwikkeld tot echte koffieartiesten, die zorgvuldig gelaagde cappuccino’s creëren en prachtige latte art maken op het melkschuim.

Of je nu geniet van een klassieke cappuccino of een variant met een twist, de oorsprong van dit geliefde koffiedrankje blijft verbonden met de rijke koffiecultuur van Italië. De cappuccino is een tijdloze favoriet geworden en blijft mensen wereldwijd verrassen en verleiden met zijn heerlijke smaak en prachtige presentatie.

3 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page