top of page

Wie liet het Wijkse kasteel bouwen?

Het kasteel in Wijk bij Duurstede werd gebouwd door ridder Diederik van Wulven in de 13e eeuw. Hij was een edelman uit de regio en bouwde het kasteel als een versterkte woontoren. Destijds stond het bekend als “Kasteel Duurstede” en diende het als een strategisch bolwerk langs de rivier de Lek.

Het kasteel werd later uitgebreid en versterkt door verschillende adellijke families die het in bezit hadden, zoals de heren van Duvenvoirde, de heren van Vianen en de heren van Egmond. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse geschiedenis van de regio en was betrokken bij verschillende conflicten en machtsstrijden.

Helaas is het oorspronkelijke kasteel grotendeels verwoest tijdens een brand in 1672. Wat vandaag de dag resteert, is de imposante donjon (woontoren) van het kasteel, bekend als de “Grote Kerk” of “Grote Toren”. Deze toren, met zijn karakteristieke ronde vorm, is nog steeds een herkenbaar symbool van Wijk bij Duurstede en een populaire toeristische attractie.

Hoewel Diederik van Wulven wordt genoemd als de bouwer van het kasteel, hebben latere eigenaren en families zeker hun stempel gedrukt op de ontwikkeling en uitbreiding ervan gedurende de eeuwen.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page